C2H7NSO3
Taurine Tau"rine, n. [So named because it was discovered in the bile of the ox. See {Taurus}.] (Physiol. Chem.) A chemical compound occurring in small quantity in the juices of muscle, in the lungs, and elsewhere, but especially in the bile, where it is found as a component part of taurocholic acid, from which it can be prepared by decomposition of the acid. It crystallizes in colorless, regular six-sided prisms, and is especially characterized by containing both nitrogen and sulphur, being chemically amido-isethionic acid, {C2H7NSO3}. [1913 Webster]

The Collaborative International Dictionary of English. 2000.

Look at other dictionaries:

  • Таурин — или амидоэтиленсульфоновая кислота C2H7NSO3 = NH2 CH2 CH2 SO2OH был открыт Гмелином в 1826 г. как продукт распадения находящейся в желчи таурохолевой кислоты (см.). Анализ Т. был произведен Демарсэ, а позднее Редтенбахером, который открыл в нем… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Taurine — Tau rine, n. [So named because it was discovered in the bile of the ox. See {Taurus}.] (Physiol. Chem.) A chemical compound occurring in small quantity in the juices of muscle, in the lungs, and elsewhere, but especially in the bile, where it is… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • Gallensäuren — Gallensäuren, die der Galle eigentümlichen und darin überwiegend an Natron gebundenen Säuren, besonders Glykocholsäure und Taurocholsåure. Erstere C26H43NO6 oder C24H39O4.NH.CH2.COOH bildet farblose Kristalle, schmeckt süß, hinterher intensiv… …   Meyers Großes Konversations-Lexikon

  • Taurīn — (Amidoisäthionsäure, Amidoäthylsulfosäure) C2H7NSO3 oder NH2.CH2.CH2.SO3H findet sich frei oder mit Cholsäure verbunden (Taurocholsäure) in der Galle der Ochsen und andrer Tiere, im Darminhalt, in den Nieren und im Lungengewebe, in Muskeln… …   Meyers Großes Konversations-Lexikon

  • Желчь — (bilis, fel) представляет собою жидкость, отделяемую печенью инаправляемую ею чрез выводной желчный проток в двенадцатиперстную кишку,где она смешивается как с пищевыми веществами, так и другимипищеварительными соками. Ж. в свежем состоянии, при… …   Энциклопедия Брокгауза и Ефрона

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”