Bacterium ureae
Urea U"re*a, a. [NL. See {Urine}.] (Physiol. Chem.) A very soluble crystalline body which is the chief constituent of the urine in mammals and some other animals. It is also present in small quantity in blood, serous fluids, lymph, the liver, etc. [1913 Webster]

Note: It is the main product of the regressive metamorphosis (katabolism) of proteid matter in the body, and is excreted daily to the amount of about 500 grains by a man of average weight. Chemically it is carbamide, {CO(NH2)2}, and when heated with strong acids or alkalies is decomposed into carbonic acid and ammonia. It unites with acids to form salts, as nitrate of urea, and it can be made synthetically from ammonium cyanate, with which it is isomeric. [1913 Webster]

{Urea ferment}, a soluble ferment formed by certain bacteria, which, however, yield the ferment from the body of their cells only after they have been killed by alcohol. It causes urea to take up water and decompose into carbonic acid and ammonia. Many different bacteria possess this property, especially {Bacterium ure[ae]} and {Micrococcus ure[ae]}, which are found abundantly in urines undergoing alkaline fermentation. [1913 Webster]


The Collaborative International Dictionary of English. 2000.

Look at other dictionaries:

  • Micrococcus ureae — Urea U re*a, a. [NL. See {Urine}.] (Physiol. Chem.) A very soluble crystalline body which is the chief constituent of the urine in mammals and some other animals. It is also present in small quantity in blood, serous fluids, lymph, the liver, etc …   The Collaborative International Dictionary of English

  • БРОЖЕНИЕ — БРОЖЕНИЕ, бурно идущее разложение органического вещества, вызываемое микроорганизмами, к рым этот процесс служит источником кинетич. энергии. Настоящие Б., в тесном смысле слова, не связаны с окислительными процессами за счет 02 атмосферы и… …   Большая медицинская энциклопедия

  • Моча* — (Uri n, Urina, Lotium) жидкость, выделяемая почками; она выносит преимущественно азотистые продукты распада белковых веществ как органов, так и соков тела, а именно: мочевину, мочевую кислоту, креатинин и др.; ей выводятся также и серно кислые… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Уробактерии — состоят из трех родов. Urobacillus, Urococcus и Urosarcina. Так были названы Микелем микроорганизмы, вызывающие аммиачное брожение мочевины. На роль микроорганизмов в этом брожении было впервые указано в 1862 г. Пастером, который нашел в… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Моча — (Urin, Urina, Lotium) жидкость, выделяемая почками; она выносит преимущественно азотистые продукты распада белковых веществ как органов, так и соков тела, а именно: мочевину, мочевую кислоту, креатинин и др.; ей выводятся также и серно кислые… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Бактерии — под именем бактерий в науке известны мельчайшие, микроскопической величины организмы, принадлежащие к растительному царству. По своей организации, по своим морфологическим особенностям, Б. ближе всего стоят к так называемым циановым или… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Nitrosomonas — Systematik Reich: Bakterien (Bacteria) Stamm: Proteobacteria Klasse: Betaproteobacteria Ordnung …   Deutsch Wikipedia

  • Gärungspilze — Gärungspilze, mikroskopisch kleine, einzellige Organismen, die regelmäßige Begleiter und Erreger der Gärung (s.d.) sind und teils zu den Schizomyzeten gehören, teils Sproßformen von Pilzen aus verschiedenen andern Gruppen des Systems sind. Die in …   Meyers Großes Konversations-Lexikon

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”